BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, December 27, 2010

Jambu Bol oh Jambu Ball

today..lets talk about Jambu Bol....nama pun agak pelik...sekali dgaq mcm jambu bola...haruslah aku pun tak tau mana wujudnyer pekataan "bol" itewwww.....

ekceli ramai jugak yg tak tau cmner ghopanyer jmbu bol itewww...meh nengok pic jmbu bol...

jambu bol nih wrna merah terang dan bentuk yg agak bulat...agaknyer wujudnyer pekataan bol sbb bentuk jambu tu yg agak bulat...so bol tu di adaptasi dari perkataan Ball...agaknyer lah kannnnn....

Jambu bol nih rasanya masam2 manis...isinyer lebih kurang mcm jambu susu itewww...ada jugak yg pggil jmbu gelas....nah tgk pic jmbu susu ni plak..sbb iolsss tau..ada jugak makhluk tuhan tak tau wujudnya jambu susu nih.....


tapi isi jmbu bol lebih lmbut dan agak manis bbndg jambu susu...jmbu susu nih isi agak keras n agak masam..ada jugak yg mnis..tapi pyh nk dpt jmbu susu yg betul2 mns...

anyway, thanks to my mum yg dtg umah iolsss smlm dgn mmbwa seplastik jmbu bol yg sungguh gemuk-gemuk.....very very the sedap hoccay.....tercetusnya topik ni jugak sbb my hubby pun tak tau aper benda itew jambu bol n jmbu susu....letih mengexplain....

p/s: tak sabo nk balik rumah..nk mencicah jambu bol ngan cilik kicap...mabeles mabeles....

13 comments:

Mrs^JB said...

ler..jambu nie ker...aku panggey jambu jer..mmg jambu biasa je..tak pernah la pulak panggey ball kat belakang..hahahahah

Mrs^JB said...

ler..jambu nie ker...aku panggey jambu jer..mmg jambu biasa je..tak pernah la pulak panggey ball kat belakang..hahahahah

Yan said...

caitt...penat aku wat entry nih...nk explain bagi org paham jmbu bol tu apa..rupanya ang pggil jmbu ja..pasni tlg pggil dgn nama penuh..jmbu bol

zoelalisa said...

ko suke mengintroduce buah kan? aritu pisang kaki..pstu jambu bol plak. pasni bol rada bol lak lah. haha

Yan said...

ketahui intan..bahawasanya saya...semenjak memegang status mak yung...sgt sgt gmar mkn buah..expecially oren, jmbu, epal, anggur dll lagi..sekian terima kasih..

lyaeyzia said...

uit sedap..nk gak,.kata seplastik dpt, meh bg aku sikit..lama x mkn bol radha bol ni hahhaa

Yan said...

mmg ler seplastik..tapi jmbu2 tu keturunan gemuk belaka. so seplastik tu buleh muat 7biji ja..aku dah ngap sbijik smlm..ada lagi 6biji..tak berapa nk cukup nk bg kat ang..hahahahha

LeEyA said...

aku pun panggil jambu ball... dan sgt suka pada jeruk jambu susu.. klu dh tgk ni.. kata tak teringin muhung la.. mana nk cari ni weh..

Yan said...

pah..aku pun tak tau mana nk cari..aku tak penah jumpa jmbu tu area slgor nih...mak aku bw mai dari tepen nun..sat no nk tnya..jeruk jmbu susu aku tak penah mkn..sdp ka..mana nk cari

LeEyA said...

sedap ar.. dlu2 masa kt kpg.. org kpg buat la.. aku cekik je.. mana ada jual di pasaran..

Anonymous said...

salam, saya farrah dr subang..boleh tak saya tau maan nak dpat jambu bol ni yer..teringin sgt2 dh ni

Yan said...

farrah....sy pun tak tau mana nk dpt jambu bol kalu kat area selangor nih...jmbu ni pun mak sy yg bawa dari taiping..tu pun kbetulan ada org jual...kalu tak, mmg pyh nk dpt...

Anonymous said...

Jambu ni mmg sgt rare, aku rase kt kg aku cume ade 1 je, kt uma aku... Kalau berbuah, mmg ramai yg dtg nk mintak..Tp mslhnye, nk tgu berbuah, mkn mase gak la sbb die ikut dan die je nk berbuah bile.. Sape nk ase mkn jambu ni, dtg la kt uma aku kt Banting..hehehe.. kompem manis