BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, January 2, 2012

Kesilapan-kesilapan Dalam Filem Ombak Rindu

1. TRIVIA: Scene keretapi ini dilakonkan di stesen kereta api Alor Star. Ianya berdasarkan struktur stesen dan kawasan yang dalam pembinaan, yang mana adalah dahulunya adalah bangunan lama. Dalam filem ini, Izzah naik tren nak ke Kuala Lumpur. Dalam realitinya, tren yang dinaiki Izzah sebenarnya menuju ke Arau dan seterusnya ke Siam. Untuk ke Kuala Lumpur, tren sepatutnya datang dari arah yang berlawanan. Dan, tren tersebut hanya ada pada waktu malam.


















2. Haris yang basah kuyup sebab tolong Izzah masuk ke dalam kelab malam dengan baju putih yang dipakainya tadi semasa menyelamatkan Izzah. Peliknya, bajunya kering dan tidak menunjukkan tanda tanda basah sedikit pun (walaupun ada adegan Haris lap mukanya dengan tisu). Sempat plak Haris betulkan rambutnya yang basah tu ek.


3. Malah, semasa Haris buka bajunya dan menampakkan singlet. O mai goodness, singletnya tak kelihatan basah dan melekit ke badan pun.



4. Malah, baju yang sama, seluar jeans basah dan dengan kasut yang sama juga dipakai sehinggalah dia balik berjumpa mamanya. Nampaknya Haris memang suka pakai baju, seluar dan kasut basah. Ha3.


5. Bantal kecil di atas sofa ada dua sisi. Satu sisi hitam dan satu lagi sisi warna seakan emas. Selepas Haris lepaskan pelukan, korang akan perasan yang bahagian hitam bantal menghadap ke hadapan. Tetapi, syot seterusnya, semasa Izzah duduk di bawah, korang akan perasan sisi warna seakan emas menghadap ke hadapan, sebelum syot seterusnya menunjukkan sisi hitam kembali menghadap ke hadapan kembali.





6. Anak kucing Izzah yang dia kutip membesar dengan cepat. Setelah beberapa syot saja, kita lihat Izzah memegang kucing dewasa. Perhatikan semasa dia di rumah semasa Haris datang. Jika kucing membesar ini mahu menunjukkan jarak masa yang panjang, sepatutnya perbincangan tentang nama kucing tak patut berlaku. Pilihan nama kucing tu patut berlaku semasa Izzah baru mengutip kucing tu dan bukannya lepas kahwin.


7. Seorang hamba Allah muncul sedang sujud bersolat di tepi (saf hadapan) secara tiba tiba lepas tukar syot. Lihat di tepi skrin selepas syot bertukar.


8. Semasa Haris baringkan Izzah, rambut yang berada di bahunya tidak jatuh ke belakang. Tukar syot, rambutnya berada di belakang badannya secara tiba tiba.


9. Sekeping gambar muncul di lajur tengah bawah secara tiba lepas tukar syot.


10. Bakul sampah yang disepak Haris hilang entah kemana walaupun tak ada siapa pun ubah semasa Haris angkat Izzah.



11. Air pasang muncul tiba tiba sedangkan semasa Izzah bersembunyi di bali batu, kawasan tersebut masih belum dinaiki air.


12. Rambut Izzah di bahu kirinya yang berada di atas bahunya berada di belakang tiba tiba selepas tukar syot.


13. Mail dayung botnya meninggalkan rumah lama Izzah. Namun, syot seterusnya, kita akan lihat rumah Izzah tiada pun di belakang Mail walaupun dia tak sampai beberapa meter meninggalkan kawasan tersebut. Yang hanya ada, tebing lumpur berselut.


14. Malah, tebing yang berlumpur dalam syot Mail hilang dalam syot Izzah. Dalam syot Izzah, tebing sungai ada air.


15. Semasa jam tangan Izzah jatuh dalam air, korang akan perasan yang tali di depan sampan muncul dan hilang di antara syot.


16. AUDIO PROBLEM / Synchronization: Semasa adegan Mak Jah dan Izzah di tangga, korang akan perasan yang Mak Jah menyebut ‘Kita sebagai hambanya’ tanpa menggerakkan mulutnya.
17. Semasa Izzah bangun, korang akan perasan yang cermin belakang Izzah gelap. Namun, semasa Mila datang, korang akan lihat cermin belakang cerah, menampakkan bangunan di luarnya. Malah, belang belang di cermin kejap ada kejap xda between syot.


18. AUDIO PROBLEM / Synchronization: Semasa Afiah cakap ‘I dan Haris tak ada apa2 hubungan’, ucapannya tak sama dengan bibirnya.


19. Dalam satu adegan sebelum kereta Haris kemalangan, kereta Izzah melalui satu jalan yang di kanannya adalah bukit. Namun, syot jauh menunjukkan di kanannya ada ladang teh. Syot seterusnya kembali menunjukkan jalan tepi bukit tersebut.


20. Hillux yang terjunam ke dalam gaung bukanlah Hillux yang dipandu oleh Haris. Hilux haris ada sticker di cermin depan.


21. Semasa Izzah meluru ke kereta Haris yang terjunam, sebuah keluarga yang entah datang dari mana siap dengan anak kecilnya datang meluru sekali. Apa yang kita tahu, kawasan ini adalah cerun bukit dan tiada siapa di kawasan tersebut melainkan Haris, Izzah dan pemandu lori. Or, mungkinkah pemandu lori tu sebenarnya bawa anak bininya bersiar siar dengan lori tanah tu?


22. Haris yang koma berganjak ke tepi apabila Izzah baring di sebelahnya dan kembali berada di tengah katil dalam syot seterusnya.


23. Semasa Izzah letak mangkuk, tiada gelas kelihatan di sebelah mangkuk. Semasa ibu Haris masuk, mangkuk tiada dan gelas muncul entah dari mana.


24. AUDIO PROBLEM / Synchronization: Mulut Izzah masih bergerak walaupun dia dah selesai sebut ‘… sementara Pak Dollah dan Mak Jah balik’ dalam syot selepas itu.


25. FAKTA ATAU AUTA: Haris telefon Izzah guna telefon rumah. Tetapi, di handphone Izzah, korang akan nampak nombor 010 ataupun 016 (which means that panggilan ini dari nombor telefon bimbit). Malah, nama pemanggil, ‘Abang Haris’ tertera di skrin walhal Haris tidak menggunakan telefonnya untuk call Izzah.


26. Darah di bawah punggung Izzah (yang jelas dilihat dari sesuatu yang berwarna hitam di seluarnya semasa Izzah rebah) hilang semasa Pak Dollah datang.


27. FAKTA ATAU AUTA: Tiub drip ini dipakaikan dengan cara yang salah. Sepatutnya, ia perlu dipakai mengikut arah pergerakan darah dan membentuk satu lencongan salur di hadapannya sebelum dilekatkan dengan pelekat. Dan, berdasarkan gambar, cara pemasangannya terbalik.

28. Mail arah Seha suruh arah budak budak. Perhatikan budak pakai baju merah yang berada di belakang sana. Dia berada di batas yang lain. Tapi, syot seterusnya, korang akan perasan yang budak tu berada sebaris dengan batas Seha sebelum syot seterusnya menunjukkan budak tu kembali berada di batas yang lain semula secara tiba tiba.

29. TRIVIA: Mael lupa naikkan tongkat motor. Pemanduan yang amat bahaya bila sampai di selekoh.

30. Mail dah bonceng motornya naik ke atas jalan selepas hantar Haris. Tetapi, syot seterusnya kita akan lihat Mail sekali lagi nak naik ke atas jalan.

31. Jika Izzah pakai kain batik, apakah benda berkotak yang berada di belakang Izzah yang nampak terbonjol dari bajunya yang nipis itu? Itu mungkin wireless mic.


*giler gigih kut dorg belek filem ni smpaikan bnda2 kecik ni pun leh nmpk...


Monday, November 7, 2011

Arissa dan Kuda

ekceli kan uoollsss..dah lama iolss nk menghaplod video ni..tp mklum ler...iollss kan BZ bebenor..smpaikan nk hapdet blog pun tak menyempat...


ni pes time iolsss bw arissa p men game...takder plak game yg blh bg dia men..alih2 letak je budak ni atas kuda ni.....beliau pun membuat muka blurrrr.....aishhh....


video

Ramai yang berkata beliau mcm laki...

Berkurun sudah ku tak hapdet blog ni...blog pun dah jadi rumah hantu...lalalalalala




ok lah..disebabkan kebzian yg melampau...iollss pn dh lama tak hapdet blog ni..aishhh...



cukuplah mukadimah tu..kang aku ckp byk kali aku BZ..ada jugak yg mntah hijau khennnn....bbalik kita pada tajuk asal...saper yg mcm laki tu???msti uollss tertanya2...



beliau yg dimksudkan adalah...putri arissa eryna mohd faizal @ anak iollsss...ishhhhh....bw kemana2 jer....ada le org yg tnya..baby boy ker ni??..adoi..penat nk jwb..nak jer aku tmpal notis kat dahi anak aku " saya baby girl"...kih kih kih..



disbbkan perkara tersebut (ttba ayat skema)....iolss pun sesaja mentransform kan beliau mjd ala2 laki...






hambik kau..dah jd sejibik muka laki..


sian ngko arissa dpt mama cmni...aih.....

Tuesday, September 27, 2011

bye bye Media....

uolsss pls jgn salah sgka dgn tjuk iteww...iolss bukan lah nk mjd seorang yg tak kan tgk bhn2 media lagi spt tv, majalh, sokabar, tenet...aihhhh....mati kutu kut kalu tak layan smua itewww...

ekceli...iollss akan bpndh ke new opis bln dpn...yihaaa....so...opis lama iollss iaitu media dan komunikas, i would like to say goodbye...sob sob sob...(motip ttba nk sedih khenn)

bln dpn...iollsss akan pndah ke pejabat dekan...pasni kena jaga tim. dekan prasiswazah dan alumni...oh goddd...spnjg mnjlani kehidupan sbagai seorang setiausaha...iolss tak penah sekali pun terlibat dgan hal ehwal pelajar...pasni 100% kehidupn iolsss akan dikelillingi oleh pelajar.

ouchhh...nmpk gayanyerr..BANYAAAKKKK sgt bnda yg perlu dipelajari di tpt baru...SMP, SKPD,tmbh gugur kursus,tarik diri..argghhhh..serabutnya pemikiran......

Ari tu iolsss dpt tau perpindahan iollss ke opis baru ditangguhkan sbb p.a kat situ nk handle dulu stdnt2 yang baru masuk ni smpai settle ..mklum ler..kalu iolsss masuk situ, harammm satu mende tak tahu....g pun my bos mmg ssgghnyer tak kasi iolls pndah..ttba dpt surat, tak buleh tgguh..

ok...dgn masa lagi dua hari ni...rasanya dah buleh mengemas ape yang ptt...selesaikan fail..susun folder dlm komp...aihhh..len kali kalu tak buleh tangguh, gtau awal2..lagi dua hari kut nk msuk bulan okt...ishhhhhhhhh

Friday, August 26, 2011

selamat hari raya...


to all my pren.....n pada sesiapa yg sudi singgah di yanzal blogspot...i would like to take this chance to wish Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir dan Batin...

Pada yang pulang ke kg halaman....sila jd pemandu yang berhemat....dan semoga slmt smpai ke destinasi...

Raya ni giliran iollss beraya di tepen..yahhoooo....
ohh yerrr..pada yg nak dtg ke rumah..jgn lupa sediakan wit raya tuk arissa yer..lalalalalalaalala

selamat hari raya semuaaaa...luv uolllsssssss

see u after raya hooccayyy

Tuesday, August 23, 2011

Bila dah pandai menerap...aihhh...

ekceli si arissa dari bulan lepas dah pndai menerap...tp disbbkan keBZan yang melampau (sila percaya)....iollss tak sempat nk hapdet blog ni..smpai dah penuh ngan sawang...

sejak si kenit dah pandai menerap....bila bgun mlm2 jer...msti dia takder atas tilam....tgk2 ada atas lantai...takpun atas kepala aku...what happen???

tu lah kejernyer mlm2 buta..org len tdo...dia gigih mengengsot ke belakang...kejap mengengsot..kejap berpusing2..abih tunggang tebalik smua brng2 yg berdekatan..ishhhhh.....lasak toi lerr budak sorg nih...sila jd budak yg sopan sntun yer arissaaa...sila contohi kesopanan mama kamu ni...lalaaalaala

lets cekidaut pic beliau....


hah!!!nak pegi mana tu?????...muka terkejut sgt ler tu..aihhhh


baru berjaya turun dari tilam...disbbkan kepenatan memlampau...beliau pun berehat sebentar...


bila dah hlg penat...mula nak nak bgun balik..aihh budak nihhhhh....tak tau duduk diam...


kemana saja ler nak pegi tuuuuu....


bila dah tak larat main..mula ler nangis suh angkat dierrr...

cik arissa....sila mmbesar dgn cpt yerrr...nnti buleh ajak papa jalan2

*kualiti pic kurg mmuaskan kerana kualiti kamera BB jugak mmg tak mmuaskan..ishhhh....dan aku plak mmg tak koser nk edit2 pic kasi cerah dulu....

Sunday, August 14, 2011

bersarang....bersawang...

ni lah jadinya bila blog tak dihapdet berbulan2....
see....blog ku dah penuh ngan sawang....sabar yer uollsss...iolsss ingin memvakum segala jenis sawang n sarang labah-labah yang bermastautin kat blog nih....


see uolsss next entry..tggu blog bersih dulu hoccay....lets vacuummm....