BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Saturday, April 16, 2011

Detik Kelahiran Arissa

beranak dah sebulan...ni baru ler thegeh2 nk haplod cita pglaman beranak....almaklum ler...bz benor sejak dua menjak ni...

alhamdullh, stelah hmpir dua thun bgelar isteri, now i dah begelar ibu hoccay...aihhh...cam tak caya pun ada....Putri Arissa Eryna...selamat dilahirkan pada 6 April 2011 tepat jam 6.24 pagi di hospital serdang....jom baca sikit detik2 kelahiran Arissa di dunia nih...

mcm yg uolssss tau....iollss dah penah wat entry btajuk 'bermastautin di hospital serdang' tuk citer sebb2 iolllsss ditahan di wad.....kalu dah lupa pasai entry tu...p lah belek balik entry2 iolllsss yg lepas yerrr....

ok...now nak smbung drp story tu.....masa iolllss siap je wat entry tu lebih kurg jam 10.00 mlm.....contraction makin mjadi2...sakit yg tak tertanggung...duduk dah tak buleh..baring pun dah tak buleh..jln lagi tak buleh....terus kol hsbnd....ngadu kat dia smbil mngis <---over tak??....hubby suh pggil nurse n mntak ubat tahan sakit....

pas jer letak kol...terus tekan loceng pggil nurse n mnta ubat tahan sakit....dorg pun inject ubat tu...terus mgntuk tahap gaban...terlelap kejap...ttba tjaga...contrction sgt kuat..ubt thn sakit lgsung tak bkesan....sakit yg tak dpt digmbrkan dgn kata2...terus kol hubby lagi sekali....letak kol...sakit yg menggila myerang....sgt tak tahan...pggil lagi nurse..mnta ubat tahan sakit yg lagi kuat....

malangnya dorg tak kasi....dorg just cek bukaan jalan...oucchhh...aku dh tgh sakit..dorg tmbhkn lagi sakit...pastu nurse kuar tnpa ckp pape...lebih kurg 2mnt dua org nurse dtg smbil menolak katil....nmpk jer katil tu...terus tnya kat nurse...

iolsss: eh, nak bw pegi mana nih...
nurse: awak dah buleh msuk LB...
iolss:dah buleh bsalin ker..dah bukak baper...normal ker operate
nurse: dah buleh dah nih..dah bukak 6cm..kol husbnd suh dtg...bw brg baby skali...

spntas kilat terus kol hsbnd suh dtg.....aku pun diusung ke LB smbil terguling2 atas katil tahan sakit....smpai jer LB dorg cek lagi bukaan....ghopanya baru 4cm....motip nurse td gtau dah bukak 6cm?????....

aku pun tergolek2 atas katil mnhn sakit yg tak ttanggung...nsbaik hubby dah smpai...die temankan sepanjg mlm....errr....aku mnta nurse inject epidural...tp harammmmm dorg tak nak kasi....aku mnta ubt thn sakit lagi sekali...pun dorg byk alsan tak nk kasi....setlah berjam2 aku tergolek n bpuluh kali aku mnta ubat...akhirnya dorg pun inject ubt thn sakit tu...cnfrm nurse2 tu mls nk lyn dah time tu....tp cam besa..ubt tu lgsung tak bekesan......cuma wat aku ngntuk jer...hlgkan sakit lgsung ler takkkk

dari jam 10mlm smpailah kul 6pg...aku mnggung sakit....sekejap mngis...skejap mjerit...skejp genggam tgn hubby...betullah org kata...sakit bsalin induce ni, sgt perit..bgnda2 sakitnya daripada sakit bsalin biasa......

dlm jam 6pg....dktr pun dtg tuk cek bukaan...ohhhh...baru 8cm...dktr suh tggu smpai 10cm...sungguh aku dah tak mmpu dah nk tggu....akhirnya dktr tu tpksa bg aku bslin masa bukaan 8cm....g pun time tu...aku dah bleeding...so, dktr pecahkan air ketuban n koyakkan jalan tuk jd besar....siyes time tu dktr watpe pun dah tak rasa paper...sbb sakit nk besalin tu..lagi sakit dari sakit yg lain...

hmpir stgh jam aku cuba keluarkan baby, tp tak buleh jugak...sgt dah abih tenaga...disbbkan baby yg agak besar n jln yg kecik...dktr decide gunakan vacum tuk tarik baby kuar...dan disbbkan guna vacum, hubby kena tggu luar kejap..so hubby dpt tgk kepala baby nk keluar jer..masa baby dah kuar sepenuhnya, dia tak dpt tgk....akhirnya tepat jam 6.24 pg...putri arissa eryna selamat dilahirkan....alhmdullilah.....

sebaik sj baby lahir...nurse terus letakkan baby atas bdn aku n suruh aku pegg....aku yg tgh mamai...terus pegg tgn baby....masa tu mmg smua sakit dah hilang...aper pun dah tak rasa...rasa sgt sihat masa tu hoccay.....dah yg plg ketara, bdn rasa tsgtlah ringan...rasa nk melayang jer....

lepas je baby dibw kuar tuk dibersihkan...ada sorg nurse dtg n ckp cmni..."pasni kita tggu dktr dtg tuk jahit yer..biasa lah jhit ni sakit ler sikit..kena bius pun tetap rasa sakit...adik tahan ler sikit yer"...motip nurse tu dtg nk gtau bnda2 tu kat aku...kut yer pun sakit....tak yah ler nk gtau...hampeh toiiiii....

dlm jam 10pg....akhirnya aku ditolak kuar dari LB dan dimasukkan ke wad....smpai je kat wad....terus cari baby...nk dukung....nk main..pdhal baby tgh tdo....ttba jd sorg yg sgt jakun hoccay...oh...masa tu sesorg jer kat wad....tekebil2 lah atas katil sesorg smntra mnggu masa melwat kul12.30...

moral of d story: trauma yg melanda...menikam2 jiwa....lalalalalala......

5 comments:

cik hani said...

takut la nk beranak bila dah kawen nnt...

saya yg dgr cite pun dah takut n ngeri

lyaeyzia said...

xmau tawennnn~!!!!!!!!!!

tiada nama said...

ouch! ngeri wei! seriyau

Puan Somebody said...

eleh..trauma la sgt..tunggu tahun depan sat..

Yan said...

ez....betoi ka tak mau tawen...amboi...tak caya aihhh.hahahaha

wani...seriyau mata mmbaca...seriyau lagi tgn yg menaip...

mon....motip tak caya aku trauma??len la angg...tettttt...hahahahhaa